Lite minnen 3

och samtal med folk som minns . . .

Tormarp 8:3, Annielund
Anna o August Hansson med familj flyttade hit 1922 och arrenderade då torpet.
Min far Sture, arbetade sommaren 1917 eller 1918 på en gård där dom odlade rosor, han fick 2 kronor om dagen, men fick inte ha pengarna, dom tog hans mor och fosterfar hand om.
1922 arbetade han hos  jordbrukare, Janne Svensson, Edenberga, fick 120 kr för en sommar. 1922 började han på Vallen, blev uppsagd 1933 då Vallen gick i konkurs. Han hade sedan olika arbeten, (när vägen mellan Vallberga och Skottorp byggdes var han där) till 1934 då han började hos sin morbror Karl A Bengtsson i Vallberga med potatis, (därav namnet Päre-Sture). 1952 erbjöds han börja på Vallberga Lantmän med potatishandel var där till 1957 då han slutade och själv började köpa och sälja. De bodde kvar i husen tills 1977 då de sålde fastigheten till Lantbruksnämnden och byggde ett litet hus en bit därifrån. Mor blev blind 1986, de sålde huset 1989 till ett barnbarn som bor där nu.
Jag har sett i kyrkböckerna att Astrid och Karin tydligen har jobbat som pigor på olika gårdar för de har flyttat fram och tillbaka flera gånger.
Astrid flyttade till Brännarp, Steninge 1938, troligen träffade hon Brynolf Karlsson där, för hon gifte sig med honom. Hon hade sonen Alvar tidigare.
Karin gifte sig med Torsten Mattsson, de arrenderade ett lantbruk i Bastena 1, Våxtorp de flyttade dit 1944, bodde där till 1954 då de köpte Tormarp 1:11.
Sune jobbade i nån torvmosse för jag minns att han kom hem på kvällarna otrolig skitig. Han arbetade senare också hos sin morbror i Vallberga med potatis. Han flyttade 1945, gifte sig med Gunni, de byggde ett hus på Ränneslövsvägen i Vallberga. Han arbetade senare på Lantmännen, körde bl.a. tankbil.
------------------
Jag minns en natt, jag var kanske 8-10 år, det var en tjej som stod på gräsmattan utanför vårt sovrumsfönster och kastade upp grus på min farbrors fönster, han bodde i ett rum på övervåningen, han var inte hemma, brukade vara i Värestorp och spela poker. Far gick ut och pratade med henne, jag tror hon bodde i Brännalt en by ovanför Ö. Karup, på den tiden var det cykel som gällde.
------------------
En annan farbror, lite yngre, bodde hos min farmor i hennes rum på helgerna. Jag kom in där en morron, hans säng var full av blod, han hade ett stort märke på ena sidan hakan efter knogjärn. Har för mig att far såg till att han kom till doktorn. Han hade följt denna tjejen hem, sas det, tydligen träffat på pojkar i byn, som tog hand om honom, hans bror spelade väl poker nånstans. Långt senare när han hade flyttat hemifrån var jag uppe på vinden i uthuset, där låg ett knogjärn (vems tror ni det var?) Fogden fick visst hjälpa honom så han sitt skadestånd.
------------------
Mina föräldrar hade funderat på att sälja gården och flytta till Vallberga, ett hus som de tyckte om var till salu. Det kom ett par från Ålstorp och tittade på vårt jordbruk. Men lilla syster var ju pratglad, så hon talade om att när det regnade så rann det vatten på väggen i köket. Det blev ingen affär. (Det måste ju ha diskuterats efteråt eftersom jag kommer ihåg detta).
------------------
Ivan arbetade på jordbruk i Vallberga 1943, började på Televerket senare på 40-talet, var kvar där tills pensionen. Han flyttade till Kållerstad, Reftele 1959, gifte sig med Greta 1960. Ivan gick bort 2011.
Alvar bodde i Steninge ett tag som barn men flyttade till sin mormor i Tormarp 1942. Han utbildades till korgmöbelmakare på Vanföreanstalten i Helsingborg, arbetade i Ängelholm efter utbildningen men startade eget korgmakeri i Ränneslöv där han köpte ett gammalt hus som renoverades 1958-59.
Anna Hansson flyttade till Sandvad 1955 men flyttade senare till Alvar. Hon gick bort 1978. Alvar gick bort 2009.
Jag var på våren 1951 och satte plantor för Domänverket på Hallandsås. Cyklade till Våxtorp, åkte motorcykel med morbror Algot till Jonstorp, åkte sen på flaket på en lastbil upp på åsen. Sommaren arbetade jag hos hos Erik Y. Bengtsson, Tormarp 1:11, körde häst och traktor. Började 21 nov 1951 på Trydells i Laholm, fortsatte sedan på Halmstad Tryckeri, Båstad Tryckeri, bor nu i Laholm. Är nu sambo med Ulla-Britt Svensson.
Stanley Karlsson flyttade 1955 till Åtvidaberg. Gick Facits utbildning där, åkte runt på olika ställen. Gift med Anna-Lena f. Johansson från Uppsala. Kom tillbaka till Våxtorp, har jobbat i Stidsvig till pensionen.
Marianne gift med Karl-Erik Persson, var en sväng i Falkenberg efter skolan men hamnade på Våxtorps Sparbank och var kvar där tills hon blev pensionär, bor sedan 30 år i Sandvad, Edenberga.
Britt-Marie bodde några år i Våxtorp, var delägare i ett åkeri där, men bor sen 10 år i Stenungsund, gift med Anders Lund och jobbar inom vården.

Jag minns det kom en jordbrukare hem till oss på cykel, ofta på söndagsförmiddagarna. Han hade en tom hönsfodersäck ihoprullad på pakethållaren. Far använde ingen sprit, kanske var det någon bytesaffär, för jordbrukarens pojk plöjde våra åkrar med häst, med mig springande efter, lyssnande, för han kunde fräcka visor. Ibland plöjde en dotter.

X-tra minne, ja det skulle man behöva.
Vi gnäller ibland över ekonomin men det har varit andra tider.
Jag minns när jag följde med min farmor till Fattignämnden i Våxtorp där hon hämtade understöd hos en fru L-----m.
Hennes man gick bort 1924, hon blev då ensam med två barn födda 1921 och 1924. Barnpensionen bestämdes den 18 juni 1936 till 20 kr per månad.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Axelvold, Tormarp 3
Där har bott åtskilliga stat-drängar under åren, bland många andra flyttade min farmor Anna Sofia dit 19/11 1900 tills 19/11 1908.
Där bodde en familj, Koncz, Bela, 4 pers., ungrare, som kom hit 3/8 1948. Där var en pojk i min ålder som jag ibland hade sällskap med till skolan i Björbäck. Ser att de flyttade tillbaka till Ungern 10/8 1945. När de kom hit hittar jag tyvärr inte i böckerna. Gun-Britt Johansson, Halmstad, f. Persson uppväxt på Axelvold återkommer med minnen.

Det var en tormarpspojk som hade ett finskt krigsbarn Niilo ???????? som skolkamrat under kriget, han bodde på Axelvold. De hade sällskap till och från skolan i Björbäck. Efter skolan hände att det serverades mat i matsalen på Axelvold. När efterrätten skulle avnjutas så ringde de här småpojkarna i en klocka, då kom personalen in med efterrätten. Naturligtvis väldigt imponerande!!!

Torpet Svenshult
Det jag vet om detta är att Nannie och Arnouff Bengtsson var de sista som bodde där, innan det brann i november 1916. De flyttade då till Tormarp 5:1.

I november 2011 var jag och Alvar Nilsson och tittade efter Svenshult. Jag har haft kontakt med Jan-Ingvar Eriksson, ägare till Skogshult som ligger intill. Hans far köpte marken som hört till torpet av Vallen 1954. Jag har blivit bekant med de nuvarande ägarna och fått mycket hjälp med uppgifter om Svenshult som de nu äger. Han har sått igen marken till torpet.

Dramatiskt vid branden
Arnouff var iväg och hjälpte sina svärföräldrar. Nanny hade gått ner till vägen med mjölka-tinan. Döttrarna Marta, Svea och Allie låg i sina sängar. Äldsta dottern Marta var emellertid mörkrädd och ville ha en lampa bredvid sig. Tvååriga lillasystern Svea stötte till fotogenlampan och det tog eld i gardinen. I branden blev yngsta dottern Allie, endast nio månader gammal, bränd i huvudet så illa att det aldrig växte ut något hår där hon fått brännskadan. Grannfrun på Skogstorp Emma Persdotter, skyndade sig till Svenshult för att rädda barnen när hon såg lågorna flamma upp.
”Så det var du som var mordbrännaren”, kommenterade Sveas yngsta syster Inga-Lill, när Svea för första gången berättade historien för henne sommaren 2005.

Karlsro    
Tore Johnsson i Våxtorp var för en tid sen med mig och tog några foton där Karlsro legat, han är den sist födde som bott på Karlsro. Byggnaderna revs i början av 50-talet. Hans föräldrar var de sista som bodde där. Han hade en del att berätta, bl.a. att de blivit drabbade av mul- och klövsjuka 1951. Han talade om att de inte fick lämna gården och att han inte fick gå till skolan, min bror hade varit där och lämnat läxböckerna till honom.