Lite minnen-2

och samtal med folk som minns . . .

Tormarp 2:19
En man som bodde där, Henrik Ljunggren, vars djur drabbades av mul- och klövsjukan 1938, djuren avlivades. Man var allt lite rädd för Johan Hallengren, äldre man med käpp.

Tormarp 2:29, 1:30
Om jag inte minns fel så var Halle snickare, tror att Inga sydde kläder. Där skulle man lämna deklarationen, han var med i taxeringsnämnden.

Tormarp 2:32
Det minne jag har från denna gården är att jag var där och lämnade jultidningar och blev bjuden på pepparkakor av Astrid.

Tormarp 2:33, Kvarngården
Gården friköptes 1931 av August o Alma Nilsson och sonen Gunnar men p.gr.a olyckliga ekonomiska omständigheter tvingades de lämna gården 1933. Den köptes av Ada o Nils Karlsson. Barn: Alvar gift med Gunnel f. Persson, bor i Jaktvillan, Ränneslöv, har arbetat som veterinärass.   
Göte, snickare på Laholms kommun, tyvärr bortgången. Majken gift med Erik Salomonsson, bor i Ljungby.
Jag var mycket där när jag växte upp, nog mest med Göte, Alvar var något äldre. Vi plockade grodor i gamla oljefat ur lerhålan, fiskade, smög runt väggarna när det kom någon bonde med en ko till tjuren (spännande). Det var i ån, lite ovanför Sjöbergs hus, jag lärde mig simma. Man band ihop sävor med balaband,
på höstkanten hade så många sävor släppt att man nästan flöt på balabanden.
På vintern var det skridskor som gällde på deras lerhåla eller på Vallasjön.

Tormarp 2:34
Det jag minns av denna gården var när den ägdes av Annie o Enok Karlsson, där var många barn och att sonen Kalle hoppade ut från andra våningen, troligen drömde han. Vad jag minns är att benen nog inte mådde så bra.

Tormarp 21:1
Det minne jag har av denna gård, var när jag lämnade posten där, de där gässen. Jag var nog här på julkalas med mina föräldrar. Ingvar gifte sig med grannflickan Asta, och övertog gården. Senare var jag där och hjälpte far med potatisen. Folke övertog postrundan 1950 efter Tage Gustavsson, till 1974.

Norge 3:1
Hade en skolkamrat, Ingrid som bodde där. Gården syntes när vi cyklade till Vallasjön på vintern. 1951 drabbades gården av Mul- och klövsjuka, djuren fick avlivas.

Tormarp 3:10, Dalahov
Inga-Britta och Agne Pettersson övertog gården 1950. De arrenderade vår jord och han hade hydraulisk lyft på traktorn, där hade han skruvat fast 2 st 2-3 tums stolpar så att han kunde lyfta upp säd-säckarna på vagnen med den (nyhet).

Tormarp 3:13, Tormarpshus
Här bodde Hilma Gustavsson med barnen Tage och Asta. Tage hämtade posten i Ränneslöv och cyklade runt med den i Edenberga, Sandvad och Tormarp, han gick bort 1950. Asta bor numera i Laholm.


Tormarp 3:21
Det bedrevs söndagsskola i detta huset när Emeli och August Karlsson bodde där. August predikade, Josua spelade orgel, Emelia bjöd på hembakade bullar. Det minne jag har från detta hus är att min mor talade om att det skulle flytta in en pojk i min ålder som jag kunde ha sällskap med till skolan. Men det blev tyvärr inte så, han började i Ränneslövs skola.

Tormarp 3:24
Det minne jag har av Herta och Johan Persson som bodde här när jag växte upp är att det var en kraftig karl. Jag träffade en dotter i familjen, deras granne skulle ställa till med dubbelbröllop, det var mycket snö, då hennes far spände hästarna framför plogen och plöjde upp den hårt packade snön på vägen så att de andra gubbarna kunde skotta bort den.

Tormarp 3:25, Arvidsbygget
När jag växte upp bodde syskonen Gerda o Per Göransson här. Gerda var handikappad, hon saknade en hand men var en hejare på att sticka. Hon brukade hälsa på min farmor. Jag har inget minne av att jag lämnade nån post där. Efter Inga o Henry Bengtsson övertog deras son Mats och hans fru Anita gården.

Tormarp 4:1
Annie sydde nog en hel del. 
”Fritte” hjälpte bönderna i trakten med vad de behövde hjälp med, han tog sig fram med cykel som var transportmedlet på den tiden.
Jag har ett kort, troligen från 1940-talet, på ett större dike där hans granne, Arnouff Bengtsson är med, troligen var ”Fritte dikaren.
Intressant med ”Fritte” är att han förde dagbok över sitt arbete från 1936 till 1956, väldigt rolig att läsa var han varit och jobbat.

Klistra in den här adressen i din webläsare och kolla:

http://www.tormarp.se/frittes-dagbok

Irma Hansson/Wienberg flyttade till Lund på 50-talet, bor sedan många år i Malmö.
Alden har övertagit föräldrahemmet och bor där, han jobbade i unga år med jordbruksarbete, senare på BrickPack i Laholm.
Ingemar arbetade på Bröderna Petterssons Snickerifabrik i Kärr men när de byggde sitt hus i Rallate, startade han egen Snickerifabrik.
Gunvor var i Båstad en sväng i ungdomen, men jobbade senare på Taxi, är gift med Åke Jolin, bor i Laholm.

Tormarp 5:1, Tormarpshus
När jag växte upp ägdes gården av Nannie o Arnouff Bengtsson. Minns honom som en rolig gubbe, full av skämt. Jag åkte med honom på häst och vagn och när hästen bajsade på vår mark tyckte han att det var dumt han hade behövt gödseln på sina åkrar. Stanley och jag satt uppkrupna i ett av deras fruktträd i trädgården och väntade på taxin som kom hem med mor och min syster Marianne från BB. Senare flyttade Inga o Karl Johansson in med barnen Krister och Birgitta.

Tormarp 6:2
Jag kommer ihåg är att Liljenborg kunde vara lite tvär ibland och att de hade en hund bunden på gården som bara skällde, som bo hade den ett halvt oljefat, året runt, inte säkert att det hade blivit godkänt i dag.

Tormarp 8:2
Detta huset byggde mina föräldrar, Ruth och Sture Karlsson, och deflyttade hit när de sålt Annielund i mars 1977. De bodde här till september 1989 då barnbarnet Yvonne köpte huset.