Med förhoppning att 2014 ska bli ett bra år, men vad har det nya året att bjuda på?
Jag har sett att tre fastigheter är till salu, nytt folk, nytt blod i byn. Det skadar aldrig med förnyelse.
Jag har tänkt skriva något om de två vägföreningarna som funnits i Tormarp. Någonstans har jag läst att kommunerna tog över enskilda vägar 1990, men inte alla var nöjda med skötseln så 2014 kunde de enskilda föreningarna få ta över skötseln igen.
Det är väldigt svårt att få fram några upplysningar om dessa vägföreningar, det verkar inte som några papper har sparats, ingen tycks veta någonting, men som någon sa, man ska aldrig ge upp, så det tänker jag inte göra utan jag fortsätter.
Trettondeafton
Är världen upp och ner?
Inte en snöflinga? inga frostgrader? Bara regn och rusk!!!!!
11 februari
Nu har vi haft ett par, tre veckor med halvt vinterväder, så nu är det dags för lite rusk igen, men så skall nog vintern vara på våra breddgrader.
Fastigheten Tormarp 5:1 ar bytat ägare.
1 mars
Henry Bengtsson (han har varit med och tagit fram denna torpinventering som jag håller på att uppdatera), ringde mig för några dar sen att han hade en del gamla papper från en Ägostyckning som gjordes 1922 på hans gamla gård och 2 granngårdar. Jag har scannat in dem och de ligger under Register-Ägostyckning.
2 mars
Vi sitter och ser på Vasaloppet, där en norrman Bjerke har dragit 3-4 mil nu, jag tror inte han klarar av detta. Tankarna går, jag var väl kanske 8-10 år. Min farbror skulle göra oss var sitt par skidor. Han tog fyra råspontbräder, sågade dem till lagom längd, spetsade dem med en yxa. Grytan i brygghuset som användes till att koka potatis till grisarna, fyllde han med potatis, lade gamla potatissäckar över och när potatisen kokade så stack han in spetsarna på skidorna under säckarna. Hur länge dom låg där vet jag inte, men när han tog ut dem hade spetsarna böjt sig uppåt så var skidorna klara. Han slog i spik på sidorna och band fast våra fötter med balaband, vintern räddad!
5 mars
Jag har i vinter tittat på hur befolkningens antal har förändrats i byn. Den har på nästan 75 år mer än halverats, från 101 pers 1941 till 43 pers 2010. Så om du ser något du vet är fel så vore jag tacksam om du ringer eller mejlar mig. Ligger under Register-Befolknings-utvecklingen.
8 april
Jag var på kommunarkivet i dag och hittade en förteckning över skolbarnen i Våxtorp, men jag klarade inte utläsa vilken skola det var, troligen låg den framme i byn, för i Tormarp var bara småskola. Men jag hittade både min farmor och farfar som tydligen gått i samma klass 1895 och 1896. Där var antecknat från den 10 april, maj, juni, juli, oktober och till den 10 november. 1895 hade farmor bara gått 23 dagar och farfar 64 dagar, 1896 hade farmor gått 79 dagar, bortavaro 8 och farfar 82 dagar, bortavaro 5 dgr.
Var skolåret verkligen inte längre? ska kolla detta mer.
25 april
Nu har jag äntligen fått sidan om träsnidare Harald Olsson färdig.
Jag har fotograferat en del av hans sniderier som finns spridda i södra Halland.
Han arbetade som byggnadsarbetare och senare på Linberedningsverket i Laholm.
Sidan ligger under Register-Träsnidaren.
13 maj
Valborgsmäss förflöt med ett underbart väder, allting grönt.
29 maj
Sommaren har inletts med växlande väder, just i dag lyser solen, 19° varmt.
Var nere i byn häromdagen, såg att fortfarande är 2 fastigheter till salu.
4 juni Regnet hänger i luften men vi har äntligen kommit ut på en promenad. Vi gick upp i Stadsparken, där det jobbades för fullt med städning till Parkens Dag på fredag, Nationaldagen. Fint ska det va. Där var också skolbarn från lågstadiet som roade sig, snart skolavslutning.
Läser i lokaltidningen att Stampen, en stor tidningskoncern, ska stänga Tryckeriet i Halmstad, där HP tryckts i 164 år, Hallands Nyheter en kortare tid. Jag tänker på att de företag där jag haft min försörjning från 1951 till 1997 har det hänt mycket. Började på Trydells det finns ju kvar. Laholms Boktryckeri, konkurs, Båstad Tryckeri, konkurs, Halmstad Tryckeri sålt till Danmark namnändrat, dessutom flyttat till Helsingborg. Det är en bransch som har drabbats hårt. Det kan väl inte vara bara för att jag varit anställd i den.
Midsommardagen 2014
Vi firade Midsommarafton i Våxtorps Hembygdsgård i ett underbart väder.
Våxbogillet dansade. Sedan fortsatte spelemän med sax, gitarr, synt, bas och trummor och med massor av skön musik. Sen smakade kaffet med hembakat och jordgubbsbakelse
helt underbart.
Dagen avslutades hemma på traditionellt sätt med potatis och sill.
Sommaren 2014
Vi åkte till Dalarna och Värmland en sväng efter midsommar.
Ett mycket intressant besök gjorde vi i Falu gruva. Vi fick bl.a. veta att ett stort ras inträffade där den 25 juni 1687. Att gruvan tidigare ägts av Stora Kopparbergs Bergslag AB, (Världens äldsta aktiebolag), numera Stora Enso.
Gruvan
Vasaloppsmuseet
Att besöka Mora utan att ha besökt Vasaloppsmuseet bör man ju inte göra, man har ju svettats första söndagen i mars i många år.
När Vasaloppets Hus invigdes 1994 öppnade även Vasaloppsmuseet i huset. Efter ett års renoveringsarbete slogs portarna upp till helt nya Vasaloppsmuseet inför Vasaloppets vintervecka 2013. Verkligen sevärt.
Vasaloppet
Nusnäs
Är man i Dalarna så är det ett måste att besöka trähästtillverkning.
Nusnäs
Mårbacka
Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Östra Ämtervik den 20 november 1858,
dog den 16 mars 1940. År 1909 fick Selma Lagerlöf som första kvinna Nobelpriset i litteratur.
Mårbacka
Sundborn
På vägen hem besökte vi bl.a. Sundborn som nu drivs i arvtagarnas regi.
Carl Larsson-gården
Sommarfest i Våxtorps Hembygdsstuga den 3 augusti
En mycket trevlig eftermiddag som började i ett underbart solsken, fortsatte med åskmuller i bakgrunden, vi slapp regn, och med uppträde av Henrik Feldt med sång och gitarr i solsken, sedan kaffe med wåfflor, superbt!
16 augusti
Vaknade i morse och hörde på ”Ring så spelar vi” och meteorologen pratade om att det snöat på någon fjälltopp i norra Sverige. Herre Jösses! När kommer första snön i Tormarp? Vi som haft en sådan underbar sommar, klart att man funderar, men vi hoppas att det dröjer ett tag.
24 augusti
För nästan precis tre år sedan stals bingerskan från sin plats vid Hembygdsstugan i Våxtorp. Ordförande Karin Ottosson välkomnade och hälsade det nya konstverket välkommet. Så var det dags för ordföranden i kultur- och utvecklingsnämnden Elisabeth Babic att avlägsna skynket och inviga den nya bingerskan, som visade sig vara en otroligt vacker skapelse. Konstnären Magnus Ringborg, talade om hennes tillkomst, från graniten i Vietnam, vägen till Våxtorp via Hamburg.
Ordföranden tackade och överlämnade blommor till konstnären, Elisabeth Babic och kommunens kultursekreterare Therese Ehrenborg för gott samarbete. Laholms kommun bjöd på tårtan som serverades till kaffet.
31 augusti
Vi var på Bertes Museum i Slöinge i förra veckan, mycket intressant.
Klipp ur deras hemsida.
Anders Stenström, tidigare qvarnmästare på Berte Qvarn, var mannen bakom museets tillblivelse. Han började av en tillfällighet att samla till ett lantbruksmuseum 1992 och tio år senare var hans skapelse redo för invigning. Anders tillhörde trettonde generationen mjölnare på Berte Qvarn som har anor sedan 1569, så intresset för historien hade han i blodet. I familjeföretagen ingår idag även SIA Glass och Berte Gård.
1 oktober
Vi har haft en underbar sommar med mycket sol och värme.
Löven börjat släppa från sina grenar och blåser runt, det har börjat mörkna, man har satt på värmen, tänt levande ljus om kvällarna, rätt mysigt . . .
Månadsskifte, hösten har kommit för att stanna.
1 december
Äntligen är vintern på väg, 2° kallt och blåst. Ska träffa en äldre dam i morgon förmiddag, vars man var en mycket kunnig och duktig forskare i Våxtorps historia, ska bli mycket intressant. Fick för en stund sedan ett mail från N.Nu, firman där jag har mina hemsidor, att just i dag fyller min hemsida ”Tormarp.se” 4 år och att jag har haft 8.272 unika besökare, känns riktigt bra!