2013

12 januari
Så var helgerna slut för den här gången och livet går tillbaka i den vanliga trallen som vi pensionärer lever i. Just i kväll är det 2° kallt och blåst, man går inte gärna ut, men en liten promenad har det blivit i dag.
Hallandsposten har lagt ut sitt arkiv på nätet, från 1931 och framåt, där är
en del att gräva i.
Intresserad, då kan du läsa mera under Register:
”Marknadsnöje och Punka på Bron”.

20 januari
Jag fick tidningen PRO-pensionären häromdagen, jag brukar inte läsa den så väl, men i detta nummer var en intressant artikel. Den satte fart på tankarna. Jag var nog inte mer än 5-6 år gammal när jag gick med farmor till Våxtorp, hon skulle hämta fattighjälp hos en dam som bodde i byn, damen satt i fattignämnden.
Pensionsreformen kom 1913.
Då var pensionsåldern 67 år i dag är det tidigaste man kan ta ut pension 61 år. I dag är medellivslängden ca 82 år, 1913 var den 59 år, många fick inte uppleva den. 1850-1930 fick fattigdom och elände ca 1 miljon både kvinnor och män i arbetsför ålder att emigrera till USA och Canada för att tro att de skulle få ett drägligare liv, en del fick det säkert.
I dag kan man i stort sett själv bestämma när man vill pensionera sig . Men man har rätt att börja ta ut allmän pension redan vid 61 år, men samtidigt också rätt att få arbeta kvar till 67 år. Vissa yrkesgrupper kan gå i pension tidigare. Tiderna har förändrats.

17 februari
Under Register ligger något som jag kallat för ”Gamla mått”, är du intresserad så kolla gärna.

21 mars
Det är dags att plita ner några rader.
Har i många år undrat över den där stocken, vad var det?
Jag tog kontakt med en tormarpsflicka som bor i Ysby, Kerstin Jönsson/Folkesson. Lånade ett fotoalbum av henne med gamla foton. Där var en bild på en stock som legat över ån nedanför Jaktvillan, strax utanför tormarpsgränsen, på den södra sidan vid Tormarp 3:25 den användes att gå över ån på. Min farmor hade talat om för Alvar Nilsson som nu äger Jaktvillan, att hon brukade gå över stocken till Axelvold, när hon arbetade där. Hon använde också den när hon hälsade på en dam på Arvidsbygget, det mindes Kerstin.
Kerstin hade en liten historia om då hon gick i skolan, hon var rädd för att gå till skolan dagen efter att hennes lärare hade tagit ett kvällsdopp.
Hennes klasslärare hade hälsat på en jordbrukare på södra sidan ån och skulle bege sig hem, över stocken, det bar sig inte bättre än att han drattade ner i ån, balansen var kanske inte den bästa. Det berodde nog inte på för starkt kaffe.

19 april
Äntligen ser det ut som att vintern är på väg ut, solen skiner . . .
-----------
Jag lyssnade på ”Vaken” i natt, de hade fått ett mail från en familj som hade besök av sina thailändska vänner. Deras lilla dotter kom in med en bukett gula blommor som hon plockat på deras gräsmatta, tyckte var så fina, sa att hemma har vi ju bara orkidéer och sånt.

31 maj
Jag registrerade denna hemsida Lucia 2010 men att det är så många som är intresserade av Tormarp.se det hade jag aldrig trott.

11 juni
Jag har gjort bilderna på Torpinventeringssidan lite större, kanske lättare att hitta ”din fastighet”.
Har även fått kontakt med en släktforskare som har sina rötter i Tormarp och har bra koll
på några fastigheter där. Jag återkommer med en del nya uppgifter.


8 juli
Har blivit bekant med en släktforskare som heter Rosmari Gustafsson i Vegby och som har sina rötter i Tormarp. Vi var varit ute och körde i går em, eftersom hennes farföräldrar har bott på Svenshult och Tormarp 5:1, hennes pappa var född där, ja, man letar ju efter sina rötter.

16 augusti
Var och hälsade på Uno Svensson, Menlösa, han är född i Tormarp. Han hade koll, hade hört att det varit en skola i Nygård. Jag blev väldigt intresserad. Mycket riktigt så visste damen, som nu äger gården, att det hade varit skola i huset, första klass började där hösten 1841.
Jag har varit på kommunens arkiv och letat, hittade Dag- och Månadsjournaler från 1869, 1870, 1871, 1876 och 1877.
Jag tror jag sett betygsböcker från senare tid, jag fortsätter leta.

17 september
Så var sommaren slut för i år.
Jag har haft  5.707 besökare och 42.764 sidvisningar.
Jag häpnar, tack för i kväll och slut för i kväll.

16 oktober
Solen fortsätter att skina, även på mig.
Ser till min glädje att i dag hittade den sextusentredje besökaren Tormarp.se.
Jag håller på att leta upp vilka människor som bodde i Tormarp 1950.
Jag ska försöka att även leta efter de som bodde där 50 år senare, alltså år 2000, undrar om det finns någon som bor kvar sedan 1950?

23 oktober
När man är lite äldre så behöver man inte så mycket sömn, kanske blir man inte så trött, livet är ju inte så ansträngande. En annan sak, jag lyssnade på ”Vaken” i natt. Damen som ledde programmet, intervjuade en svensk reporter Per Lindvall som bor i Kina.
”En ny president där har satt i gång en upprensning bland korrumptionen i landet, partisekreterare har försvunnit, en efter en, en borgmästare sitter anhållen det handlade om 200 miljoner.
I den norra delen av Kina, har man några fruktansvärda problem med luftföroreningar, var värdet på koldammet, visst 1.000 ppm, gränsen för icke hälsovådligt är 25 ppm.
Så kom de in på mat. Han sa att det sägs att kineserna äter allt som har vingar eller fyra ben, förutom stolar och flygplan. Bl. a skulle skorpioner, orm, hönsfötter, och fiskögon vara en delikatess. Funderar på att bli vegetarian!
Han sade också att kineser gärna tar med sig mat för de tycker inte om den västeuropeiska, framförallt inte frukostar. Jag tänker på att i sommar var vi i Karlskrona, där bodde också några kinesiska flickor, de hade små påsar med sig till frukost som de hällde i en skål och slog på hett vatten, var det kanske fiskögon och skorpioner? ”

30 oktober
Stormen Gudrun jan. 2005 hälsade på oss, vi bodde då i Mellbystrand, skorstenen fick muras upp igen, när Per kom den 14 jan. 2007 blev det en spricka i skorstenen, Simone 28 okt. i år, men nu bor vi i ett hyreshus, pannorna seglade visserligen ner runt huset men man känner sig ändå lugnare.

4 november
Tormarp 5:1 fick nya ägare den 1 november, Andrea Kvist och Jesper Sundgren. Välkomna, hoppas ni kommer att trivas med ert köp.
Var en sväng i Bibliotekets källare i dag på fm, där släktforskarföreningen håller till. Ett gäng satt där och grävde efter sina rötter.

9 november
I dag arrangerade Laholms kommun, i samarbete med hembygdsföreningarna, SHSR och Föreningen Gamla Laholm, Arkivens Dag. Det hade ordnats föredrag om Kaffe och Caféer i Laholm med omnejd. Väldigt intressant att lyssna till. Hembygdsföreningarna i södra Halland hade också försäljning av gamla fotografier och böcker om byarna i södra Halland.

22 november
Läste en tidning om andra världskriget här om dagen. Jag kom att tänka på när jag växte upp, var väl en 5-6 år, då hade väl någon myndighet bestämt att det skulle vara mörkläggning, så då hade det hängts upp mörkblå rullgardiner i hela huset. Rullgardinerna skulle dras ner så att inte ljuset syntes utifrån och jag minns att det mullrade när flygplanen dundrade över huset. Då var man inte kaxig. Dagen efter så sprang vi ut på åkrarna och plockade staniol-remsor som planen hade släppt ner, varför de släppte ut sådana minns jag inte. Far var inkallad, jag har för mig att han var i varbergstrakten, så jag och min bror fick hjälpa mor i stallet, det var, vad jag minns, bara 3 kor och några grisar, men de skulle ju ha mat och gödseln ut.
En dag när far kom hem på permission hade han en vit gräddtårta med sig, det glömmer jag aldrig, vet inte om det var första gången vi åt något sådant.
Jag kommer också ihåg en dag kom han hem från jobbet och sa att det hade blivit fred. Minns inte om jag visste vad det betydde.

Advent
Stormen Sven besökte oss i veckan och ställde till en hel del extra arbete för vägverk och Kraftbolag, många blev av med strömmen i några dagar.

Julen närmar sig med stormsteg, man ser stjärnor i många fönster. Tiden är förbi då man stressade för att köpa julklappar, känns ändå rätt skönt att slippa.

Så är då Julen 2013 här.
Ju äldre man blir så tycker man att tiden går allt fortare, nu är det dags igen. Men det är inte bara vi som tycker så, barnen säger detsamma. En av familjerna åker till Grand Canaria, ett av barnbarnen åker till Australien på ett par veckor och vi firar julafton i Skåne.

Dagen före Nyårsafton
Detta är det sista inlägget för i år.
Jag önskar alla besökare

Ett GOTT NYTT ÅR 2014!