2011

I dec, jan, febr, mars, april, maj, juni
Hos Alden Hansson igen, sen hos Alvar Nilsson, Jaktvillan, (Kvarngården), Inga o Henry Bengtsson, Ränneslöv (3:25), Asta Gustavsson, Laholm, (Tormarpshus) Mats Mattsson, Vallberga, (1:11), Monica Persson, Råryd, (Axelvold), min bror Stanley, lånat foto, papper, intervjuat . . . utan dessa hade jag inte kommit långt, jag tackar alla för den hjälp jag fått.


15 mars
satt i går kväll och tittade på bilderna jag lagt in och ser plötsligt att det bokförts en utgift på 15 kr per man för en Torpinventering, alltså startade denna cirkel i december 1977.
Jag är medlem i Södra Hallands Släktforskningsring, och har haft väldig nytta av det för att kunna uppdatera.

25 juni
läste i boken "Sagan om Våxtorp" om Postverket. På 1940-talet  fick familjerna som bodde i Tormarp hämta sin post i Våxtorp varsin vecka och dela ut den. På hösten när jordbrukarna var upptagna av potatisplockning fick jag på vägen hem från skolan hämta posten på Poststationen i Våxtorp och cykla runt i byn med den. Minns att det var en jordbrukare som hade en flock gäss lösa. Då gällde det att ha bra fart på cykeln och benen högt, för de jagade en och nöp i byxorna. Kanske blev det någon krona för jobbet. Någon gen har kommit rätt, för båda mina flickor jobbar på Posten sen många år.

5 juli
Jag håller fortfarande på att uppdatera, ju mer jag letar ju mer hittar jag som behövs ändras. Hade jag förstått vilket jobb jag gav mig in på är det tveksamt om jag börjat.

20 juli
ringde jag en dam som är bosatt i Vimmerby men född i Tormarp. Fick veta en hel del om gamla tider  men hon har mer att berätta. Jag återkommer.

29 augusti
hos Helge Nilsson i Vallberga lånade kort och fick hjälp med mycket uppgifter om Gränshus kvarn och Tormarp 1:11.

5 september
fick jag ett tel-samtal från damen från Vimmerby som var i sitt sommarboende här. Helge och jag var bjudna på kaffe hos henne i går em, en mycket intressant eftermiddag.

10 september
Körde ut en sväng, det var många golfare på banan, kunde inte låta bli att ta några kort.
Djurhållningen i byn har minskat, men inte hästar. Träffade på Lena på Tormarp 21:1. Hade hört att Tormarp 5:1 har fått nya ägare, Andrea, ung tjej som tillsammans med sin man håller på att göra den till en hästgård. På Dalahov bor Linda Wennström, även hon en hästägare, på Annielund finns hästar, även på Tormarp 2:34.

7 oktober
Jag funderar just på hur många gårdar det är som drivs med djur 2011.
Nygård är sålt till Vallen, (Gofbanan), Nils-Ivar Bengtsson i Ränneslöv har köpt Tormarp 1:11, Carina och Stefan Karlsson, Ålstorp har köpt Larsro, och arrenderat Kvarngården. Då blir det bara Kristina och Jan-Åke Turesson, Tormarp 3:24, Anita och Mats Bengtsson, Arvidsbygget och Axelvold kvar.

26 november
jag har hållit på en tid med sidorna på Torpinventeringen, gjort bilderna lite större, bytt teckensnitt och rekommenderar dig som tittar på de här sidorna att uppdatera till Windovs 7 och att uppdatera Explorer eller Firefox, så blir sidorna mer som jag tänkt mig, lycka till.

23 december
sitter vid köksbordet dagen före julafton. Tänker just på hur vi hade de när jag var barn. Dagen före julafton. Det sista vi såg av mor var att hon fernis-sade korkmattan i köket. Vilken doft, kan riktigt känna den. Sen somnade vi. När vi kom upp julaftons morgon hade fernissan knappt torkat. Vi fick flytta fötterna snabbt för annars fastnade man i mattan. Tiderna förändras. Vi fernissar inte köksgolvet längre. Förändras nog till det bättre.
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!